ANTIEK VLOEREN UIT PAKHUIZEN, SCHOLEN EN KLOOSTERS

Een oude vloer uit een school van het jaar 1900, een kloostervloer, of een vintage vloer uit een pakhuis, wie wil dat nou niet?!

Houten vloeren, een eeuwen oud gebruik:

Onder de oude bouwmaterialen kent de houten vloer een lange geschiedenis. Al ver in de middeleeuwen had men houten vloeren in huis. Bomen met name vuren en grenen en later ook eiken werden gezaagd tot planken. Deze werden naast elkaar gelegd in een bepaald patroon, van breed naar smal en tegenover gestelt.

Het hout werd buiten gelegd, waardoor het na verloop van tijd winddroog was. Kieren en gekrompen planken waren uiteraard geen uitzondering. Na de middeleeuwen ontstond de echte parketvloer. Er werd geëxperimenteerd met patronen zoals visgraad en versailles en de planken werden op verschillende manieren bewerkt. Verschillende houtsoorten deden hun intrede en met name hardhout werd enorm populair. Mahonie, Merbau, Basralocus, etc. Parket was niet voor iedereen te betalen. Daarom werden parketvloeren alleen gelegd in paleizen ,overheidsgebouwen en grote woningen. Vanaf de zeventiende eeuw werd parket steeds vaker toegepast in andere interieurs.In het Frankrijk van de achttiende eeuw raakten de patronen verder in schwung. Verheven tot een ware kunst werden patronen toegepast in barokstijl. De vloeren in de paleizen van Versailles en Wenen zijn hier nog steeds een prachtig voorbeeld van.De industrialisatie in de negentiende eeuw zorgde voor een veel breder draagvlak. Steeds meer gewone woningen werden uitgerust met een parketvloer. Machinale verwerking en een kunstmatige droging maakten hedendaagse productie op grote schaal mogelijk. Bij Mercator&Co treft u ruime keus in oude- en nieuwe houten vloeren , parketvloeren en oude dakplanken. Tevens zagen we uit oude balken lange planken met oude uitstraling. Des gewenst met of zonder veer en groef. Zelfs de breedte en de dikte is naar wens.