Bouwen met gebruikte materialen

Duurzaam bouwen wordt steeds populairder

Duurzaam leven en bouwen wordt steeds belangrijker en wordt ook steeds meer onder de aandacht gebracht. We proberen de klimaatverandering terug te dringen, zodat onze volgende generatie ook een kans heeft om te leven op deze planeet. Ook wij van Mercator&Co begrijpen de noodzaak en willen er zoveel mogelijk aan doen om aan een groene toekomst bij te dragen. Wist u dat het meeste afval in Nederland bouw- en sloopafval is? Daarnaast wordt tijdens het bouwen van huizen bedrijfspanden veel CO2 uitgestoten. Er moet een manier worden gevonden om de grote hoeveelheid sloopafval en CO2-uitstoot in de kiem te smoren. Wij van Mercator&Co denken dat de toekomst ligt in circulair bouwen. Maar wat is circulair bouwen precies? En hoe kan deze vorm van bouwen bijdragen aan een groene toekomst? U leest het allemaal in de blog!

Wat is circulair bouwen?

Circulair bouwen is een vorm van duurzaam bouwen. Duurzaam bouwen betekent dat u rekening houdt met de effecten van wonen in het gebouw op het milieu. Een woning of pand moet daarom zeer goed geïsoleerd worden, voorzien van zonnepanelen op het dak of van een ondergrondse koude-warmteopslag. Daarnaast is het belangrijk dat bouwmaterialen worden hergebruikt. Ook wel circulair bouwen genoemd. Gebouwen worden op zo’n manier gemaakt dat de grondstoffen steeds opnieuw gebruikt kunnen worden. Afval bestaat ook niet in het circulair denken. Woningen en bedrijfspanden worden zo in elkaar gezet dat ze later weer makkelijk te demonteren zijn. De materialen die vrijkomen bij het demonteren kunnen weer gebruikt worden voor nieuwe gebouwen. Op deze manier ontstaat er een stuk minder bouwafval.

Wordt circulair bouwen veel toegepast?

Circulair bouwen gebeurt nog niet veel in Nederland. Sinds enkele jaren zijn bouwers, architecten en opdrachtgever aan het experimenteren met deze bouwmethode. Een van de voorbeelden van een gebouw dat circulair gebouwd is, is Circl. Circl is een duurzaam paviljoen van ABN AMRO aan de Amsterdamse Zuidas. Voor de isolatie van Circl zijn bijvoorbeeld zestienduizend oude spijkerbroeken gebruikt. Daarnaast zijn de kozijnen van de vergaderruimtes afkomstig van een oud kantoorgebouw.

Wat moet er gebeuren om over te schakelen?

Om volledig over te kunnen schakelen op circulair bouwen, moet er nog best veel veranderen. Al bij het ontwerpproces moeten een andere benadering worden gekozen. De ontwerpers moeten namelijk eerst naar de beschikbare gebruikte bouwmaterialen kijken. Vervolgens moeten zij hier wat van kunnen maken. Er is echter nauwelijks een systeem waarin wordt bijgehouden welke bouwmaterialen beschikbaar zijn. Gelukkig zijn er al enkele platforms waar men terecht kan voor gerecycled bouwmateriaal. Daarnaast kunt u natuurlijk ook terecht bij kleinere bedrijven als Mercator&Co waar u de mooiste antieke bouwmaterialen vindt.

Begin met circulair bouwen

Wilt u begin maken met circulair bouwen? En bent u op zoek naar prachtige oude bouwmaterialen? Dan zit u helemaal goed bij Mercator&Co. Mercator&Co heeft een ruim assortiment met antieke bouwmaterialen. Met de aankoop van onze bouwmaterialen zorgt u niet alleen voor meer sfeer in uw woning, maar draagt u bij aan een groene toekomst door circulair te bouwen.