Hoe oude deuren schilderen?

Uw oude deur schilderen doet u zo!

Als er iets belangrijk is voor de sfeer van uw interieur en de uitstraling van uw exterieur, dan zijn het wel de juiste deuren met de juiste kleuren. Er zit natuurlijk al een groot verschil tussen oude stijl deuren en nieuwe stijl deuren. Moderne deuren worden dan ook vaak in andere kleuren geschilderd. Heeft u een ouder pand met oude klooster of Louvre deuren erin die u wilt opknappen en schilderen? Dan is het belangrijk dat u dit op de juiste manier doet. Daarom krijgt u van ons hier een praktisch stappenplan voor het schilderen van uw oude deuren.

Stap 1. Voorbereiden, reinigen en ontvetten

Zorg er eerst voor dat u de ondergrond afdekt met afdekvlies. Omdat dit licht absorberend is, laat deze geen vocht door. Op die manier voorkomt u dat er verfspatten ongewenst op de grond komen. Vervolgens is een goede voorbereiding essentieel. Uw oude deur moet ten eerste goed ontvet zijn. Zorg er bij oude deuren vooral voor dat het gebied rondom de deurklink goed ontvet wordt. Daar heeft in de loop der jaren het meeste huidcontact plaatsgevonden.

Stap 2. Schuren en verfresten verwijderen

Voordat u begint met het (opnieuw) schilderen van uw oude deur, is het belangrijk de staat van het oude schilderwerk goed te bekijken. Als het oude schilderwerk niet al te best is, dient u de oude verf te verwijderen en de deur goed op te schuren. Het opschuren van de deur is erg belangrijk om de nieuwe verflaag goed te laten hechten. Eenmaal geschuurd, kunt u met een kleefdoek de stofresten verwijderen.

Stap 3. Grondverf aanbrengen

Dan is het nu tijd om de grondverf aan te brengen. Zorg ervoor dat u vooraf test welke verf er eerst op de deur zat. Zo moet een onderlaag op terpentinebasis die wordt afgelakt met watergedragen verf, eerst gematteerd worden met fijn schuurpapier. Zorg er dus voor dat u dit van tevoren goed in kaart heeft gebracht. Zo weet u zeker dat u de juiste grondverf op de juiste manier aanbrengt. Zodra u de grondlaag heeft aangebracht dient deze voor het aflakken op te schuren en te reinigen met een kleefdoek.

Stap 4. Aflakken

Nadat u de eerste 3 stappen heeft volbracht en heeft besloten welke kleur u voor uw oude deur wil, is het tijd voor het aflakken. Voor het beste resultaat brengt u twee lagen lak aan. Schuur de oppervlakte op tussen de twee laklagen licht op. Schilder eerst de inkepingen met een puntkwast. Doe het grotere oppervlak van de deur vervolgens met een roller in verticale lijnen. Daarna rolt u de verf horizontaal uit. Op die manier verdeelt u de verf goed en krijgt u een egaal resultaat zonder strepen.

Meer sfeer met oude deuren

Bent u geïnspireerd geraakt door mooie oude deuren met mooie oude kleuren? Voor oude deuren kopen en schilderen, moet u bij Mercator & Co zijn. Laat een bericht achter via ons contactformulier of bel of mail naar 0521-599369 of info@mercatorenco.nl.