Oude kermaische tegels en cement plavuizen

Oude keramische tegels en cement plavuizen

Heel vroeger werd er al tegels gebruikt met motief. De patroon tegels, of mozaïek tegels waren eerst simpel met weinig motieven erin, maar al snel kwamen er mooie bloemen en strakke vormen op de markt.

Cementtegelvloeren waren vooral populair rond de jaren 1920-1930 en zien we ook vandaag de dag nog in zowel oude herenhuizen en in kleinere arbeiderswoningen terug uit die tijd.

Cementtegels werden op ambachtelijke wijze vervaardigd met cement, marmerpoeder en kleurstoffen, zodat oneindig veel patronen mogelijk waren. Deze tegels en plavuizen zijn nog steeds erg populair door de vrolijke toon die ze vaak verlenen aan bijvoorbeeld een keuken, badkamer of hal.

De keramische tegels zijn harder gebakken en zijn uitermate geschikt voor natte ruimtes.

Oude kermaische tegels en cement plavuizen

Mercator&Co heeft een grote voorraad oude keramische en oude cementtegels. De meeste voorradige tegels zijn nog niet schoon aan de achterkant en randen, maar kunnen door ons schoon aangeboden worden. De kwaliteit van cementvloeren is zo goed als onverslijtbaar, bovendien vragen de tegels zeer weinig onderhoud. De keramische tegel is harder en heeft een vaak wat helderdere tekening. De meest voorkomende maten zijn 17×17 en 20x20cm, de keramische tegels zijn kleiner, 14×14 tot 17x17cm. Het mooiste resultaat wordt bereikt wanneer de mozaïek vloeren geplaatst worden met een minimale voeg. De productie van de nieuwe cementtegels gebeurt vandaag de dag nog steeds op basis van de oorspronkelijke technieken. Het aanbod daarin is echter wel uitgebreid naar de hedendaagse stijlen in de binnenhuisarchitectuur.