Wat zijn duurzame bouwmaterialen?

Alles over het herwinnen van bouwmaterialen

Om meteen de vraag “Wat zijn duurzame bouwmaterialen” maar te beantwoorden: duurzame bouwmaterialen zijn bouwmaterialen die zijn verkregen door recycling of herwinning. In dat laatste zijn wij van Mercator & Co de expert! In dit blog vertellen we u meer over het herwinnen van bouwmaterialen en hoe we daarmee een bijdrage leveren aan de beperking van de CO2-uitstoot.

Circulair bouwen met duurzaam karakter

Anno 2022 is ‘duurzaam’ het toverwoord, ook in de bouw. Wanneer we spreken over duurzame bouwmaterialen, wordt al snel aan bouwmaterialen van gerecycled materiaal gedacht. Maar ook over herwonnen bouwmaterialen zijn duurzaam. Door hergebruik van wat al bestaat, komt er minder CO2 en vrij ontlasten we het milieu. Mercator & Co is een groot voorstander van dit circulaire bouwen en heeft zich toegelegd op de levering van oude antieke materialen voor duurzaam hergebruik.

Waar komen antieke bouwmaterialen vandaan

De duurzame bouwmaterialen die u in onze webshop vindt, hebben we herwonnen bij de ontmanteling van antieke gebouwen als kloosters, scholen en kerken. Mooie ornamenten, meubilair, oude deuren en vloeren, maar ook smeedwerk, kranen en wastafels.

De tijd waarin deze gebouwen tot stand kwamen, was er namelijk nog geen schaarste in bouwmaterialen of ambachtslieden. Zo konden de beste materialen gebruikt worden, die bewerkt werden door de beste ambachtslieden.

De grote kwaliteit van deze materialen maakt dat ze ook vandaag de dag nog van uitmuntende kwaliteit zijn. Zo nodig knappen we ze op om een tweede leven te krijgen als duurzaam bouwmateriaal.

Duurzame bouwmaterialen toepassen in nieuwbouw

Of het nu antieke balken, deuren of vloeren betreft. De toepassing van herwonnen bouwmaterialen in een nieuwbouwproject is niet alleen duurzaam, maar geeft de nieuwbouw ook meer karakter. Iets ouds met iets nieuws combineren is dan ook een bekende truc die interieurontwerpers en architecten graag mogen toepassen. Maar ook in uw eigen woning kunt u duurzame herwonnen bouwmaterialen terug laten komen. Deze combineren namelijk uitstekende met de populaire landelijke, vintage en industriële stijl.

Duurzame bouwmaterialen van over de hele wereld

Mercator & Co verzamelt duurzame bouwmaterialen in antieke gebouwen van over de hele wereld. Met veel geduld en passie verwijderen we deze – zonder ze te beschadigen – en knappen ze zo nodig op, om ze een tweede leven te geven. Deze materialen zijn van hoge kwaliteit en wachten op een tweede leven. Antieke deuren, glas in lood, balken, vloeren en nog veel meer. Kom gerust langs in onze showroom in Dwingeloo van meer dan 500m2 groot met daarbij een buitenterrein van maar liefst 2000m2. Hier kunt u onze duurzame bouwmaterialen met eigen ogen komen bekijken, maar rondkijken in onze webshop kan natuurlijk ook. Graag tot ziens in Dwingeloo of neem contact met ons op!