Circulair bouwen is de toekomst

Het nieuwe bouwen

Het klimaat is tegenwoordig een veelbesproken onderwerp in de bouw vanwege de stikstofcrisis. De bouw is namelijk verantwoordelijk voor veel CO2-uitstoot, en produceert bovendien ongelooflijk veel afval. Steeds vaker kiezen mensen daarom voor circulair bouwen: materialen een tweede leven geven. Hoe dit precies in elkaar zit leest u in ons blog.

Wat is circulair bouwen?

De manier waarop tegenwoordig gebouwd wordt is vooral lineair. Dit betekent dat een product gemaakt, gebruikt en ten slotte weggegooid wordt. Hierdoor worden grondstoffen veel schaarser, en ontstaat er veel meer afval. De oplossing van dit probleem is circulair bouwen: duurzame, hergebruikte materialen. Oftewel, materialen krijgen een tweede leven. U kunt hierbij denken aan het hergebruik van bijvoorbeeld vloertegels uit gesloopte gebouwen, maar onder circulair bouwen valt ook het hergebruiken van volledige panden. Zo wordt er niet alleen minder afval geproduceerd, maar verlaagt ook het CO2-gebruik in de bouw. Circulair bouwen wordt vaak vergeleken met het Cradle2Cradle concept, waarbij biologische producten op een verantwoorde manier gemaakt worden, en vervolgens weer teruggaan naar de natuur.

Duurzaamheid in de bouw

Circulair bouwen is een relatief concept, en gebeurt in werkelijkheid nog veel te weinig. Op het moment zijn het vooral overheidsinstanties die zich bezighouden met circulair bouwen, omdat zij zich moeten houden aan Europese richtlijnen, en gebruik moeten maken van duurzame, circulaire materialen. Echter is de bouw altijd in beweging. Bij nieuwbouwprojecten wordt steeds meer gezocht naar duurzame alternatieven. Hierbij wordt ook rekening gehouden met de levensduur van de producten die gebruikt worden.

Hoe u een bijdrage kan leveren

Bent u bezig met het bouwen van een woning, of gaat u verbouwen en wilt u hierbij circulair bouwen? Kies dan voor hergebruikte bouwmaterialen. In ons assortiment vindt u een groot aantal verschillende bouwmaterialen die bovendien een mooi klassieke uitstraling hebben. De circulaire bouw of verbouwing van uw woning is dus niet alleen goed voor het milieu, maar u voorziet uw huis ook van een uniek interieur. Ook wanneer u niet bezig bent met het bouwen of verbouwen, kunt u gebruik maken van de concepten van circulair bouwen. Heeft u bijvoorbeeld alleen nieuwe deurklinken nodig, kies dan voor een antieke hergebruikte klink. Alle kleine beetjes helpen!

Kom langs in de showroom

Wilt u voor bij uw nieuwe woning of verbouwing ook circulair bouwen? Kom dan eens langs in onze ruime showroom, en ontdek zelf de schoonheid en de kwaliteit van hergebruikte materialen. Onze specialisten beantwoorden al uw vragen, en adviseren u graag over de mogelijkheden van het circulair bouwen van uw woning.