Over ons

Ons bedrijf:

Mercator&Co heeft zich gespecialiseerd in levering van oude materialen. Antieke bouwmaterialen die vrij komen bij de sloop van kloosters, kerken, scholen en andere authentieke gebouwen. Stuk voor stuk kwaliteitsproducten, die na behandeling uitstekend zullen passen in uw pand. Ook levert Mercator&Co nieuwe producten, zoals retrokranen in 24 kleuren, baden, hardstenen bakken en veel meer.

De plek:

In de oude buurtschap het Westeinde te Dwingeloo is Mercator&Co gevestigd in een van de oudste boerderijen die Drenthe rijk is. Een Saksische boerderij omgeven met oude landerijen en tegenover de Havezate de Oldengearde. Een plek waarvan de gegevens dateren van 1600. Er lopen nog onderzoeken om verder in de tijd terug te kunnen gaan.

Over Mercator & Co

Over ons

Gebouwen:

De gerestaureerde gebouwen omvat de boerderij, 500 m2 showroom en 2000 m2 buitenterrein.

Het ontstaan:

De eigenaren van Mercator&Co hebben met restauraties veel ervaring opgedaan. Met deze kennis in materialen, hun toepasbaarheid plus natuurlijk de nodige vaklui is de stap naar de onderneming gemaakt. In de beginjaren werd aan vrienden en kennissen geleverd. Onderhandelingen in de woonkamer gewoon aan de keuken tafel. Nu kunt u uw ideeën spiegelen aan de toepassing van materialen. Voor het inrichten van uw droomhuis met oude materialen kunt u terecht bij Mercator&Co.

Herkomst materiaal:

De materialen komen vaak uit kloosters, kerken, scholen, kazernes, hotels en andere gebouwen. Bij de bouw van deze gebouwen werd duurzamer materiaal gebruikt dan bij de bouw van woningen. Zo komt het voor dat de vloerplanken en de dakplanken van dezelfde partij zijn. Tegels hebben vaak een uniek patroon en zijn de marmer en natuursteen vloeren, door gebruik licht versleten. Ook laat Mercator&Co planken zagen uit oude balken. Voordelen hierbij zijn dan de stabiliteit van het hout en de uitstraling. Ook zijn er mooie resultaten te bereiken door combinatie van nieuwe en oude materialen. Zoals een afgedankte trog als gootsteen in een keuken. Of een schouw te bouwen van oude consoles, die dienst deden als balkondragers uit de negentiende eeuw. Lambrisering gemaakt van oude paneeldeuren.

De materialen kunnen overal vandaan komen, België, Frankrijk, maar ook uit Egypte en Amerika. Vloerdelen, hek- en ijzerwerk, aanrechten, kerk- en kloostervloeren, paneeldeuren, ornamenten, wastafels, etc. Ook veel klein materiaal zoals deur- en raambeslag, stalraampjes, kranen, wandtegels en buitenlantaarns. Oud en ook nieuw. Gereed voor hergebruik.

Antieke bouwmaterialen over Mercator & Co

Antieke bouwmaterialen

Verwerking en toepasbaarheid:

De materialen die binnenkomen worden gesorteerd en schoongemaakt. Op verzoek kunnen sommige aangepast worden. Zo kunnen de tegels legklaar aangeleverd worden. Met uw bouwtekening in de hand, kunnen wij u ondersteuning verlenen in de keuze van te gebruiken materiaal en de toepasbaarheid. Het mooie van de antieke materialen is de onuitputtelijkheid en de inspiratie die je er van op doet om er iets mee te gaan doen. Ook nieuwe materialen zoals handvorm stenen en natuursteen laten zich goed combineren met de oude. Bij Mercator vindt u allerlei woon ideeën en materialen voor binnen en buiten. Laat u verrassen over de toepassing van bijvoorbeeld paneeldeuren, architraven, ornamenten, houten vloeren, estriken, hekwerken….

Circulair bouwen

Mercator&Co is een groot voorstander van circulair bouwen. Dit is een zeer duurzame vorm van bouwen, waarbij materialen worden hergebruikt. Normaal gesproken worden producten gemaakt, gebruikt en weggegooid, maar steeds meer particulieren en bedrijven zien de enorme toegevoegde waarde van circulair bouwen. Bij circulair bouwen kunt u bijvoorbeeld denken aan het hergebruik van bijvoorbeeld deuren en vloertegels uit gesloopte gebouwen, maar ook het hergebruiken van volledige panden. Zo wordt er niet alleen minder afval geproduceerd, maar verlaagt het ook het CO2-gebruik in de bouw en schaarste aan producten. Bent u bezig met het bouwen van een woning, of gaat u verbouwen en wilt u hierbij circulair bouwen? Kies dan voor hergebruikte bouwmaterialen. In ons assortiment vindt u een groot aantal verschillende bouwmaterialen die bovendien een mooi klassieke uitstraling hebben. Meer informatie over circulair bouwen of weten hoe u op een duurzame manier kunt bouwen of verbouwen? Neem gerust contact met ons op!