Ons bedrijf:

Mercator&Co heeft zich gespecialiceerd in levering van oude materialen. Antieke bouwmaterialen die vrij komen bij de sloop van kloosters, kerken, scholen en andere authentieke gebouwen. Stuk voor stuk kwaliteitsproducten, die na behandeling uitstekend zullen passen in uw pand. Ook levert Mercator&Co nieuwe producten, zoals retrokranen in 24 kleuren, baden, hardstenen bakken en veel meer.

De plek:

In de oude buurtschap het Westeinde te Dwingeloo is Mercator&Co gevestigd in een van de oudste boerderijen die Drenthe rijk is. Een Saksische boerderij omgeven met oude landerijen en tegenover de Havezate de Oldengearde. Een plek waavan de gegevens dateren van 1600. Er lopen nog onderzoeken om verder in de tijd terug te kunnen gaan.

Antieke bouwmaterialen

Gebouwen:

De gerestaureerde gebouwen omvat de boerderij, 500 m2 showroom en 2000 m2 buitenterrein.

Antieke bouwmaterialen

Het ontstaan:

De eigenaren van Mercator&Co hebben met restauraties veel ervaring opgedaan. Met deze kennis in materialen, hun toepasbaarheid plus natuurlijk de nodige vaklui is de stap naar de onderneming gemaakt. In de beginjaren werd aan vrienden en kennissen geleverd. Onderhandelingen in de woonkamer gewoon aan de keuken tafel. Nu kunt u uw ideeën spiegelen aan de toepassing van materialen. Voor het inrichten van uw droomhuis met oude materialen kunt u terecht bij Mercator&Co.

Herkomst materiaal:

De materialen komen vaak uit kloosters, kerken, scholen, kazernes, hotels en andere gebouwen. Bij de bouw van deze gebouwen werd duurzamer materiaal gebruikt dan bij de bouw van woningen. Zo komt het voor dat de vloerplanken en de dakplanken van dezelfde partij zijn. Tegels hebben vaak een uniek patroon en zijn de marmer en natuursteen vloeren, door gebruik licht versleten. Ook laat Mercator&Co planken zagen uit oude balken. Voordelen hierbij zijn dan de stabiliteit van het hout en de uitstraling. Ook zijn er mooie resultaten te bereiken door combinatie van nieuwe en oude materialen. Zoals een afgedankte trog als gootsteen in een keuken. Of een schouw te bouwen van oude consoles, die dienst deden als balkondragers uit de negentiende eeuw. Lambrisering gemaakt van oude paneeldeuren.

De materialen kunnen overal vandaan komen, België, Frankrijk, maar ook uit Egypte en Amerika. Vloerdelen, hek- en ijzerwerk, aanrechten, kerk- en kloostervloeren, paneeldeuren, ornamenten, wastafels, etc. Ook veel klein materiaal zoals deur- en raambeslag, stalraampjes, kranen, wandtegels en buitenlantaarns. Oud en ook nieuw. Gereed voor hergebruik.

Antieke bouwmaterialen

Antieke bouwmaterialen

Verwerking en toepasbaarheid:

De materialen die binnenkomen worden gesorteerd en schoongemaakt. Op verzoek kunnen sommige aangepast worden. Zo kunnen de tegels legklaar aangeleverd worden. Met uw bouwtekening in de hand, kunnen wij u ondersteuning verlenen in de keuze van te gebruiken materiaal en de toepasbaarheid. Het mooie van de antieke materialen is de onuitputtelijkheid en de inspiratie die je er van op doet om er iets mee te gaan doen. Ook nieuwe materialen zoals handvorm stenen en natuursteen laten zich goed combineren met de oude. Bij Mercator vindt u allerlei woon ideeen en materialen voor binnen en buiten. Laat u verrassen over de toepassing van bijvoorbeeld paneeldeuren, architraven, ornamenten, houtenvloeren, estriken, hekwerken….

 

2015:

Zijn we begonnen met de verbouwing in de showroom en hebben we veel ruimtes voorzien van andere vloeren en inrichting, en de ruimte ingericht per onderwerp: Franse plavuizen een ruimte, mozaiek tegels een ruimte, etc. Tevens zijn we gestart met een andere producten lijn, namelijk industrieele materialen, zoals lampen, kasten, tafels en stoelen. De voorraad houten vloeren, tegels en plavuizen zijn verder vergroot.

2016:

Zijn we met het buiten terrein begonnen. Opruimen, opnieuw verpakken en inkaart brengen van de huidige voorraad tegels en plavuizen, we hebben inmiddels een grote collectie aan oude cementtegel, antiek keramische mozaiektegels en Franse en Hollandse plazuizen opgebouwd. De cementtegels zijn fors in prijs verlaagt, soms wel tot de helft van de prijs. De voorraad hout is opgeschroefd, we hebben ook daarin inmiddels een grote voorraad oude vloeren en dakplanken liggen.