Een vintage vloer met antieke estrikken

Oorsprong van estrikken vloeren

U kent ze vast wel, de traditionele roodbruine vloertegels die in veel oude gebouwen te vinden zijn. Deze oude estrikken vloer is een prachtig detail en de tegels zijn bovendien van hoge kwaliteit. De naam estrik is simpelweg een oude benaming voor vloertegel of plavuis. Tegenwoordig wordt er de antieke estrikken vloer mee bedoeld. Estrikken werden in Middeleeuwen al toegepast. Toen werden ze vooral geplaatst in boerderijen. Van oorsprong werden de antieke estrikken gemaakt door het met de hand vormen, en vervolgens bakken van rode klei, waaraan ze ook hun kenmerkende rode kleur te danken hebben. In de loop der jaren is de oude estrikken vloer echter opgedoken in verschillende kleuren, zowel geglazuurd als ongeglazuurd.

Antieke estrikken bij Mercator en Co

De antieke estrikken die bij ons aangeboden worden zijn ongeveer tussen de 100 en 400 jaar oud. Ze komen oorspronkelijk uit het Franse, Belgische en Nederlandse platteland. Daar werden ze door boeren handgevormd. De kleurencombinaties die u hier tegenkomt variëren in roodtinten zoals:

  • zalm
  • blanche
  • paars
  • jaune
  • oranje

Oude estrikken vloer onderhouden

Van oorsprong werden de oude estrikken met was behandeld, zodat ze enigszins waterafstotend werden. Tegenwoordig kennen we gelukkig veel betere middelen om de oude estrikken vloer te onderhouden. Antieke estrikken zijn erg poreus, waardoor ze minder slijtvast zijn dan tegels die voorzien zijn van een beschermlaag. Vocht, vet en vuil kunnen de tegels dan ook snel aantasten. Wij raden u daarom aan om de vloer te laten impregneren. Dan wordt er een beschermlaag aangebracht over de tegels, die ervoor zorgt dat schadelijke stoffen zoals vocht en vuil de tegel niet aantasten. Laat u de estrikken niet impregneren, dan moet u extra goed opletten wanneer de vloer nat wordt. Vloeistoffen kunnen namelijk de tegel diep indringen. Natuurlijk kunt u voor specifiek advies over uw tegels altijd een van onze specialisten om hulp vragen.

Ons aanbod van antieke estrikken

Bij Mercator en Co kunt u terecht voor prachtige antieke estrikken uit Frankrijk, België en Nederland. Deze bieden we zowel ongeglazuurd als ongeglazuurd aan. Wij kunnen de oude estrikken vloeren zowel schoon als in hun oorspronkelijke staat aanbieden. Dit laatste is fijn wanneer u moet werken met een kleiner budget. We kunnen u deze namelijk bieden met een leuke korting. Omdat de antieke estrikken met de hand gemaakt werden is geen een tegel hetzelfde. Wij nodigen u dan ook van harte uit om eens langs te komen in onze winkel en zelf de prachtige kleuren van een oude estrikken vloer te bekijken.